Make your own free website on Tripod.com
Home
Sungai Singapura (2006)
Padi
Melaka, Bandar Bersejarah
Melawat Ke Melaka
Melawat Taman Sungei Buloh
Melawat ke Bandar Melaka
Hari Vesak
Kitar Semula
Tanggungjawab
Tanggungjawabku
Hari Pertahanan Awam 2004
Penyesalan
Pilu
Kitar Semua

Enter subhead content here

                                      Kitar Semula........

 

 

            Tahukah anda jika sampah-sarap di seluruh dunia dikumpulkan ia boleh menjadi lebih besar daripada benua Asia? Kita boleh mengurangkan pembuangan sampah dengan mengitar semula. Apakah makna mengitar semula?               Kitar semula boleh ditafsirkan sebagai memproses barang-barang lama untuk dijadikan barang-barang baru. Ini termasuklah menggunakan semula barang-barang tersebut seperti yang asal ataupun memberinya kepada orang yang boleh menggunakannya. Barang-barang yang boleh dikitar semula ialah seperti keras, plastik, kertas kadbod, kaca dan pakaian.                                                                                                      

             Salah satu cara kawan-kawan boleh mengetahui lebih lanjut tentang mengitar semula ialah dengan menghadiri kursus mengitar semula kertas yang dianjurkan oleh Taman Haiwan. Kelas saya, darjah 5A dari Sekolah Rendah Jin Tai,  beruntung kerana telah dipilih untuk  menyertai kursus ini. Kursus ini membuka minda kami tentang kepentingan kitar semula dalam kehidupan seharian. Selain daripada itu, sekolah kami juga mengamalkan kitar semula dengan menyediakan tempat khas bagi pembuangan kertas sahaja.     

Sekarang, kawan-kawan tahu sedikit sebanyak tentang cara-cara mengitar. Bolehlah kawan-kawan mengurangkan pembuangan sampah sekarang!                         

 

Dyan Hidayat

5A (2004) 

                              

Enter supporting content here