Make your own free website on Tripod.com
Home
Sungai Singapura (2006)
Padi
Melaka, Bandar Bersejarah
Melawat Ke Melaka
Melawat Taman Sungei Buloh
Melawat ke Bandar Melaka
Hari Vesak
Kitar Semula
Tanggungjawab
Tanggungjawabku
Hari Pertahanan Awam 2004
Penyesalan
Pilu
Melawat Ke Melaka

Enter subhead content here

Melawat ke Bandar Melaka

Oleh : Siti Nadiah

6B(2004)

 

 

 

            Sebaik sahaja aku mendengar keputusan bahawa ayah telah menepati janninya untuk membawa kami sekeluarga bervti di rumah nenek dan datuk di Melaka, hatiku melonjak kegembiraan terutama sekali bila percutian ini akan diadakan semasa cuti sekolah pada Disember tahun lepas.

 

           Malam itu, aku sekeluarga mengemas barang-barang yang diperlukan seperti pakaian, kamera, filem, topi dan makanan yang hendak dibawa.

 

            Keesokan harinya, kami pun bertolah dengan kenderaan ayah. Destinasi kami memakan masa enak jam untuk tib adi rumah nenek dan datuk. Setibanya di sana, kami meletakkan barang-barang dan menuju ke destinasi kami yang pertama iaitu Taman Mini Malaysia. Ia adalah sebuah kompleks tema yang membolehkan pengunjung  memasuki setiap rumah yang dipamerkan itu untuk melihat sendiri struktur , perabot dan keadaan rumah itu.  Kami berada di sana kira-kira dua jam.

 

            Destinasi kami yang kedua ialah dusun durian. Tanpa berlengah lagi, datukku membawa kami ke sebuah dusun yang dipenuhi dengan pelbagai jenis durina. Ibuku berasa gelisah kerana dia takut kalau-kalau terpijak buah duruan yang berguguran di tanah.

 

            Destinasi kami yang terakhir pula ialah di replika Istana Kesultanan Melaka yang terletak di Bukut St Paul, berhampiran dengan Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan dan Kota A Famosa di bandar Melaka. Lawatan ku di sana menambahkan lagi ilmu pengetahuanku.

 

 

           

 

Enter supporting content here